השתלות עצם (אוגמנטציה) טכניקות לשחזור עצם

כאשר מתרחשת ספיגת עצם לאחר אבדן שיניים עקב מחלת חניכיים, עקירות או לאחר טראומה באזור הפנים, המצב מקשה על התקנת השתלים. המפתח להצלחת שתלים דנטליים הוא כמות ואיכות העצם שלתוכה מותקן השתל. לכן במטרה למנוע מצב זה ניתן לבצע בנייה או שחזור רכס העצם ע"י אוגמנטציה.

אוגמנטציה היא תהליך בניית עצם תלת מימדית על ידי השתלת עצם במטרה לאפשר התקנת שתלים או במטרה לתקן פגמים אסתטיים בצורת הלסת.

חשוב לדעת כי שתלים שומרים על הלסת באותה מידה כמו שיניים טבעיות. כאשר אין שתלים או שיניים, העצם נספגת מהר יותר.

לביצוע הפרוצדורות הכרוכות בהשתלת עצם, נדרשים הכשרה, ניסיון ומיומנות. לד"ר לדרמן שהינו מומחה לכירורגיית פה ולסת, מיומנות וניסיון רב שנים בפרוצדורות אלו.

מקרים בהם נדרשת אוגמנטציה:

1. אוגמנטציה מיידית כטיפול מונע ביום העקירה  

לאחר עקירת שן, קיים תהליך טבעי של ספיגת עצם הלסת. על מנת למנוע את ספיגת העצם ולשמר את העצם הקיימת לצורך התקנת שתל עתידי, יש לבצע אוגמנטציה (השתלת עצם) בזמן ביצוע עקירת השן. השתלים יותקנו מספר חודשים מאוחר יותר.

2. אוגמנטציה ״מאוחרת״  

במידה ולא נעשתה אוגמנטציה מידית ביום העקירה וכתוצאה מכך העצם נספגה, חובה יהיה לבצע אוגמנטציה ״מאוחרת״ שמשמעותה השתלת עצם מספר שבועות או חודשים לאחר העקירות. קיימת אוגמנטציה לטארלית (עובי), ורטיקלית (גובה) או משולבת. ישנם מקרים בהם ניתן להתקין שתלים מידית במהלך בניית עצם הרכס, אחרת יש לחכות לסיום תקופת ההחלמה שאורכה 4-6 חודשים.

3. אוגמנטציה על ידי הרמת ריצפת הסינוס המקסילארי

במקרים של איבוד שיניים באזורים אחוריים של הלסת העליונה, מתרחש תהליך מואץ של ספיגת עצם. בנוסף, בלסת העליונה קיים חלל אוויר המצוי בחלקה האחורי והקרוי הסינוס המקסילרי. בעבר היה קיים קושי להתקין שתלים באזורים אלו. על ידי אוגמנטציה של רצפת הסינוס, פרוצדורה המבוצעת על ידי פתיחת חלון אל חלל הסינוס ודרכו ניתן לבצע את בניית העצם הנדרשת. תקופת ההחלמה וקליטת העצם החדשה אורכת 4-9 חודשים. בדרך כלל פרוצדורת הרמת הסינוס נעשית בהרדמה מקומית או בטשטוש קל ואינה מחייבת אשפוז. שיטה זו מאפשרת התקנת שתלים באזורים שעד כה נחשבו כבעייתיים עם תוצאות מצוינות לאורך זמן.

4. הרמת סינוס סגורה והחדרת שתלים

סינוס מקסילרי הוא החלל הנמצא מעל השיניים האחוריות בלסת העליונה. ניתן לראות רכס מחוסר שיניים לאחר העקירות. העצם נספגה ולא נשאר גובה מספיק לקיבוע השתלים. בכדי להגדיל את כמות העצם אנו יכולים לדחוק את רצפת הסינוס כלפי מעלה ולתוך החלל המתפנה להכניס עצם מלאכותית (חומר מילוי) אשר יתחלף (על ידי הגוף) לעצם עצמית כעבור כמה חודשים. כדי להכניס את חומר המילוי לסינוס, אנו צריכים ליצור קידוחים קטנים, אשר לאחר שיורחבו יהיה ניתן להעביר דרכן את העצם החדשה. העבודה נעשית בהרדמה מקומית, מאוד מדויקת וללא כאבים בכלל.

שלב 1 –  קידוח ראשוני בקוטר זעיר של שני מילימטרים עד לבסיס העצם של הסינוס.

שלב 2 – לחלל שנוצר מוכנס דוחס עצם קמור ומדויק. באמצעות יצירת לחץ קל הרופא יצור מעין ״סדק״ ברצפה של חלל הסינוס. בכך יביא המנתח למצב בו יכול להרים את הרקמות הרכות של הסינוס (באיור נראה בוורוד) ללא חשש לפציעתן. באמצעות חזרה על אותה פעולה, ממלאים את הסינוס בעצם עד לגובה הרצוי ומחדירים את השתל. עתה השתל תומך בתקרת הסינוס וניתן להחדיר עוד עצם ועוד שתלים נוספים. לאחר החדרת השתלים, מתחילה תקופת המתנה של בין 4-7 חודשים בהם תצמח עצם טבעית מדפנות הסינוס אל תוך חומר המילוי ותתחבר לשתלים. זמן ההמתנה תלוי באספקת הדם לאזור, כמות החומר שהוכנסה ומאפיינים אישיים של המתרפא. לאחר תקופת ההמתנה, השתלים התחברו לעצם וניתן לעבור לשלב השיקום. בתקופה הראשונה עדיפה העמסה הדרגתית של השתלים.

הרמת סינוסים – סיכונים אפשריים – לפרוצדורת הרמת הסינוס סיכויי הצלחה גבוהים, אך בכל הליך ניתוחי קיימים סיכונים אפשריים. רצוי  להימנע לגמרי מעישון וקינוח האף מאחר ויש סכנה לקריעת הממברנה ולדחיית תחליף העצם המושתלת ואף לזיהומים. לאנשים הסובלים מסינוסיטיס כרונית וסכרת לא מאוזנת מומלץ להימנע מטיפול הרמת סינוס.

5. אוגמנטציה על ידי שימוש בבלוק עצם

טראומה באזור הפנים או ספיגת עצם משמעותית תלת מימדית עקב מחלת חניכיים גורמים לבעיה אסטתית ומקשים על השתלת שתלים. אוגמנטציה על ידי שימוש בבלוק עצם מאפשרת שיחזור עצם הלסת, מתקנת את העיוות ומקלה על התקנת שתלים דנטליים במיקום אופטימלי. עיקר בניית העצם יעשה במימד הרוחבי ובמידת הצורך אף במימד האנכי.

תהליך ההשתלה מבוצע בשני שלבים:

  • לקיחת בלוק עצם מהאזור האחורי של הלסת התחתונה וקיבועו על ידי ברגים באזור הטיפול והמתנה של חצי שנה להיקלטות העצם.
  • לאחר תקופת המתנה של חצי שנה מבוצעת התקנת שתל.
  • בחוסר עצם גדול, לקיחת בלוק עצם מעצם האגן או עצם הגולגולת. ניתוח זה מבוצע על ידי ד"ר לדרמן בחדר ניתוח והרדמה כללית ודורש כ-2 ימי אשפוז.
  • במקרים מסוימים ניתן להשתמש בבלוק עצם מלאכותי (סינטטית, ממקור אדם ועוד).

לד"ר לדרמן ניסיון כירורגי רב בכל שיטות האוגמנטציה.