טיפולי שיניים

סתימות

סתימה נועדה לשחזר פגם בשן הנגרם ע"י עששת בצורה אסטתית ופונקציונלית.
עששת היא מחלה הנגרמת ע"י חיידקים הנצמדים לשיניים, צורכים סוכרים מהמזון שאנו אוכלים מפרישים חומצה הגורמת ל"חורים" בשיניים, חורים שאם ימשיכו להתפתח יגרמו לכאבים וצורך בטיפול שורש או בעקירת השן. כדי להימנע מעששת ולשמור על אסתטיקה של החיוך יש להקפיד על היגיינה אוראלית.

החומרים לשימוש בסתימות
בעבר היה נהוג לבצע סתימות באמצעות חומר הנקרא אמלגם (סתימות כסף). מרפאת שיניים מתקדמת מציעה חומר חלופי בעל גוון הדומה לצבע השן (סתימה לבנה)כיום החומרים המשמשים בשחזורים אלו הנם חזקים ועמידים לאורך שנים תוך מתן אסתטיקה מושלמת לשן.

סתימות כסף

  •  מכילות כספית
  •  צבע כסוף
  •  נאסרו לשימוש במספר הולך וגדל של מדינות
  •  אינן מתחברות לשן
  •  עלולות לגרום לשבר של השן
  •  גורמות לרגישות לחום ולקור
  •  אינן משחררות פלואוריד
  •  בולטות ובלתי אסתטיות
  •  דורשות הסרת חומר שן בריא ולכן פוגעת בשן ובאסתטיקה

סתימות לבנות

  •  אינן מכילות כספיות ואינן רעילות
  •  גוון זהה לגוון השן
  •  חומר מודרני שנכנס לשימוש יותר ויותר
  •  נצמדות לשן בחיבור כימי
  •  "גמישות ומותאמת לשן"
  •  "מבודדות" מחום ומקור
  •  משחררות פלואריד וכך מונעות עששת
  •  אסטתיות
  •  דורשות סילוק עששת בלבד כך שאין צורך לסלק חומר שן בריא ולכן יעמדו שנים רבות

טיפול שורש

הצורך בכך נובע כתוצאה מהתקדמות העששת בתוך השן עד למוך השן היכן שמצויים כל הדם והעצבים המזינים את השן והטיפול של סתימה כבר אינו מספק. פגיעה במוך השן יכולה להיגרם עקב מכה עזה לשן, סדק או עששת בשן שעברה את הזגוגית ואת שכבת הדנטין של השן. עששת שלא טופלה בזמן יוצרת הרס רב של השן, שיכולה לגרום לכאבים עזים. בשלב ההתחלתי היא יכולה להיות מטופלת בסתימה, במידה ולא תטופל בזמן היא עלולה להתפתח וליצור דלקת של מוך השן ואז תזדקק לטיפול שורש. בטיפול זה מסלקים את שאריות העששת ואת מוך השן (כלי דם והעצבים שבתוך השן) ואוטמים עם סתימת שורש.

ללא כל קשר לסיבה, כאשר מוך השן נפגע, במידה ולא יבוצע טיפול שורש, החיידקים ימשיכו בפעולתם ויתקדמו לכיוון השורשים. התקדמות זו מעלה את הסכנה להיווצרות זיהום (מורסה) והתפשטות הזיהום לעצם הלסת והחניכיים.

לאחר ביצוע טיפול השורש יש צורך במבנה ובכתר לפי שיקול דעתו של הרופא וכמות השן הבריאה הנותרת, כלומר יש לשחזר את השן כמה שיותר מהר, היות ואם סתימת השורש לא אטומה היא עלולה להזדהם ויהיה צורך בחידוש טיפול השורש. לעתים טיפול שורש ישן, בעקבות כתר או סתימה לקויים, עלול להזדהם ויהיה צורך בחידוש הטיפול או אפילו עקירה במידה ולא יטופל בזמן.

טיפולי השורש במרפאתו של דר' לדרמן מבוצעים ע"י דר' רונית מאור מומחית לטיפולי שורש, בוגרת תכנית ההתמחות של הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב. הטיפולים מבוצעים בציוד החדיש ביותר ובפוצרי ניקל טיטניום ומיקרוסקופ דנטלי.

שיקום פה קבוע

שיקום קבוע הוא השלמה של שן פגועה או מרווח מחוסר שיניים שאינו ניתן להוצאה מן הפה ע"י המתרפא. שיקום הפה באמצעות כתרים, גשרים ושיקום על גבי שתלים הן הדרכים העיקריות בהן מתבצע השיקום הקבוע:

שיחזור באמצעות כתר בודד
שיחזור באמצעות גשר כמה כתרים מחוברים יחד
שיחזור באמצעות שתל והרכבת כתר/כתרים מעליו

1. שיחזור באמצעות כתר בודד

כאשר שן בעלת סתימה גדולה מאד או לאחר טיפול שורש, ניתן לשקמה באופן טוב יותר בעזרת כתר אשר מעניק חוזק ואסתטיקה. הכתרים בדרך כלל עשויים משלד מתכתי ועליו חרסינה. הכתר אשר נבנה נכון וטוב יכול לעמוד זמן רב והנו אסתטי וחזק. את השלד המתכתי ניתן ליצור ממתכות שונות אצילה/חצי אצילה/לא אצילה. בשנים האחרונות המתכות הלא אצילות שופרו מאד והיתרונות של המתכות האצילות הצטמצמו וכיום למעט מקרים מיוחדים (אלרגיה) אין הצדקה אמיתית לשימוש בהן.

רוב הכתרים הנעשים כיום הנם מסוג כתר חרסינה מאוכה למתכת.
כתרי זירקוניה/ E-max: בשנים האחרונות החלו לייצר כתרי חרסינה עם כיפת בסיס קרמי בצבע לבן. היתרון הבולט הוא היכולת להגיע לאסתטיקה מדהימה הנשמרת לאורך שנים. בעבר היו מיועדים בעיקר לשיניים קדמיות. בשנת 2002 חל שיפור בחוזק הכתרים הללו ובהחלט ניתן להשתמש בהם גם לשיניים אחוריות.

2. שחזור באמצעות גשר

נועד להשלים חוסר שיניים תוך כדי הסתמכות על שיניים הנותרות. ניתן להוסיף שתלים ולשלב שיניים עם שתלים לשיקום חוסר שיניים נרחב יותר. שן המשמשת לתמיכה בגשר נקראת "שן מאחזת". כעקרון שיניים מאחזות הנן מחצית מאורך הגשר, כלומר אם גשר של 2 שיניים, יש צורך בלפחות 3 שיניים מאחזות.

גשר זמני – נעשה מאקריל במעבדה או במרפאה ותפקידו ולהחליף שיניים חסרות – לתקופה מוגבלת. בד"כ כמה שבועות.

גשר זמני מחוזק – הנו גשר מאקריל המחוזק במתכת. מיועד לתקופות יותר ארוכות – של כמה חודשים עד שנה. נועד בעיקר כאשר יש צורך בתקופת החלמה ארוכה של בניית עצם או לבחון שיניים עם בעיות חניכיים או צורך בהרמת מנשך.

גשר קבוע –  עשוי משלד מתכתי מצופה חרסינה. באזורים אסתטיים ניתן להשתמש – בגשר מזירקוניה התורם לשיפור המראה הטבעי.

 3. שיקום באמצעות שתלים דנטליים

 כתר בודד על שתל.
 גשר של מספר כתרים מחוברים ביניהם ונתמכים ע"י מספר שתלים.
 תותבות נשלפות הנתמכות על 2-4 שתלים.
תותבות מוברגות קבועות (לא נשלפות) הנתמכות על 6 שתלים או יותר.

4. שיקום ע"י תותבות נשלפות שלמות/ חלקיות

תותבות הן למעשה התקן נשלף (פלטה)  העשוי מאקריל ועליו קיימות השיניים החסרות.
התותבת מותאמת בצורה מדויקת לצורת החניכיים והפה של המטופל/ת ולמעשה נחה על לסת המטופל/ת. לעתים יהיו לתותבת ווים שיעזרו לאחיזתה בפה ע"י השענות הווים על שיניים שעדיין קיימות בפה ואחיזת תותבת שלמה ניתן לייעל ע"י שימוש בדבק מיוחד לתותבות.

יתרונות  

  • מהירות גמר הטיפול
  • אסתטיקה- התותבות יספקו מענה אסתטי יפה 
  • מחיר – עלות יחסית נמוכה

חסרונות

  • נוחות – תותבת תתן מענה אסתטי ופונקציונלי אך איכות וחוזק הלעיסה לא יהיו כמו עם משנן טבעי או שיקום ע"י שתלים. 
  • כמוכן לאחר כל ארוחה יש להסיר את התותבות לנקותן ולשטוף את חלל הפה.
  • בלילה יש להסיר את התותבות ולישון בלעדיהן.  

ציפוי שיניים

פגם באסתטיקה היכול לנבוע מרווח בין השיניים, שברים בשיניים, שחזורים נרחבים לקויים, שינוי צבע השן לאחר טיפול שורש, הכתמה כתוצאה משימוש בתרופות בזמן היווצרות השן, או כאשר צורת השן אינה לשביעות רצוננו, ניתן לבצע השלמה של השן או ציפוי:
   א. השלמה הנה תוספת אסתטית לשן מקורית מבלי לפגוע בשן עצמה, ההשלמה בנויה מחומר מרוכב. חומר זה מעניק פתרון אסתטי, נוח וזול.
   ב. ציפוי כאשר אנו נדרשים לכיסוי או שינוי חלקים גדולים של השן משתמשים – בציפוי ( Laminate ) שיעשה בדרך כלל מחרסינה, אם כי אפשרי גם מחומר מרוכב. לעתים נדרש להכנה מינימלית בשן לצורך התאמת הציפוי (השחזה), אך במקרים לא מעטים אין צורך כלל בהכנת השן, הציפוי המעבדתי מיוצר מחרסינה, המגיעה בצורת עלה דק, המודבק לשיניים.

עקירת שן בינה

שיני הבינה שלנו מסיימות את התפתחותן בין הגילאים 17-24 אך לא תמיד התפתחותן תקינה לחלוטין. לדוגמה: ישנם מקרים כאשר אין מספיק מקום לבקיעת שן הבינה והיא הופכת להיות שן בינה כלואה. מצב זה אינו רק בלתי נעים וכואב אלא עלול להוביל למספר בעיות רציניות כגון: צפיפות יתר בשיניים הקדמיות כתוצאה מן הלחץ המופעל על ידי שן הבינה הכלואה, מחלות חניכיים ואף זיהום בחניכיים, נזק לשן השכנה ואפילו נזק לעצם על ידי יצירת ציסטה. בעיות אלה נוטות להופיע באחוז גבוה יותר אצל אנשים שעברו את גיל 25 והטיפול המומלץ במרבית המקרים הוא כמובן עקירת שן הבינה.

לא תמיד יש צורך בעקירת כל שיני הבינה אך כאשר שיני הבינה גורמות לבעיות בריאותית, עקירתן הכרחית ויפה שעה אחת קודם. בעוד ששן רגילה ניתן לעקור בקלות יחסית בעזרת צבת כירורגית מיוחדת, עקירת שן בינה היא פרוצדורה מורכבת יותר, בייחוד כאשר מדובר בשן בינה כלואה. במקרה כזה ישנו צורך בהפשלת חניכיים ולעתים אף הוצאת השן בחלקים.

אין גיל מומלץ לעקירת שן בינה והטיפול נעשה אך ורק במידת הצורך ובהמלצתו וביצועו של כירורג פה ולסתות.

לד"ר לדרמן שהנו מומחה לכירורגיית פה ולסתות ניסיון רב שנים בעקירות מורכבות של אלפי שיני בינה. 

חשיפת שיניים כלואות

שיניים כלואות הן שיניים אשר אינן בוקעות בזמן הנכון בגלל סיבות שונות כגון צפיפות השיניים, מיקום לא נכון או כיוון לא נכון של השיניים. הסיבה המדוייקת לאי בקיעת השיניים אינה ידועה בוודאות אך מה שבטוח הוא ששיניים כלואות עלולות לגרום לבעיות חמורות אם לא מטפלים בהן כראוי. הנזקים הנפוצים ביותר של שיניים כלואות הן הופעת דלקות באזור השיניים, היווצרות ציסטות וכמובן גם פגיעה בשיניים הסמוכות להן. לרוב, שיניים כלואות הן שיני הבינה או ניבים ובדרך כלל השיניים הכלואות מופיעות דווקא בלסת העליונה.

הטיפול בשיניים כלואות כרוך בהחזרת השיניים למקום הנכון ולכיוון הנכון דבר שיאפשר להם לבקוע בצורה תקינה. החזרת השיניים למקומם הנכון נעשית על ידי הליך הקרוי משיכה אורתודונטית ולעיתים קיים צורך בחשיפת שיניים כלואות על מנת לבצע הליך זה. טיפול חשיפת השיניים הכלואות מתבצע לרוב בהרדמה מקומית ובנוכחות אורטודנט.

חשוב לטפל בשיניים הכלואות לא רק מבחינה אסתטית אלא גם על מנת למנוע היווצרות רווחים בין השיניים, פגיעה בשורש השן הכלואה והשיניים הסמוכות לה, הופעת ציסטות ואף פגיעה בעצם הלסת.