השתלות שיניים
ד"ר לדרמן – מרכז רפואי מתקדם להשתלות שיניים, מעמיד לרשותכם את שיטות הטיפול והטכנולוגיות המתקדמות ביותר אשר מקצרות תהליכים ומקטינות את הסבל ואי הנוחות עם דיוק מרבי, אסתטיקה מושלמת ומערכות השתלים האיכותיות ומהמובילות בעולם אשר ישנו לכם את החיים מהקצה אל הקצה עם חלל פה מלא שיניים ויכולת תפקודית מלאה ואיכותית גם במקרים מורכבים. המרכז תוכנן בקפידה ע"י מיטב היועצים והמומחים על מנת להעניק מגוון טיפולי השתלות דנטליות בסטנדרטים הגבוהים ביותר והינו ייחודי, אקסקלוסיבי וחדשני עם חדרי טיפול וניתוח המצוידים במיטב המכשור והטכנולוגיות המתקדמות ביותר, חדר התאוששות וחדר המתנה מפואר המעניק נוחות מרבית לנוחיות המטופלים.
כל הטיפולים במרכז מבוצעים בהתאמה אישית וניתנים על-ידי ד"ר שלומי לדרמן, מומחה לכירורגיית פה ולסת וצוות רב תחומי מקצועי ובעל ניסיון רב שנים אשר עומדים לשירותכם לכל אורך הטיפולים ולאחריהם כדי שיעברו באופן הקל והעוטף ביותר.
מהו שתל דנטלי?
שתל הינו התקן בצורת בורג העשוי מחומרים מלאכותיים (סגסוגת טיטניום) ומצופה בחומרים תואמים ביולוגים, אשר מוחדר ומעוגן לתוך עצם הלסת ומהווה בסיס יציב אליו ניתן להרכיב את הכתר או לחבר תותבת.
לאחר ההשתלה תאי עצם מתפתחים סביב השתל ומחזקים אותו למקומו ותהליך זה אורך 3-9 חודשים (תלוי במיקום השתל).
הצלחת ההשתלה מושפעת ממספר גורמים:
- איכות השתל- נמדדת בדיוק בטכניקות היצור והקפדה על הגימור.
- שטח פני השתל- מחקרים רבים הוכיחו שככל ששטח פני השתל גדול יותר
ההתמזגות עם העצם טובה יותר. אי לכך עדיפות ברורה הינה לשתלים
בורגיים בעלי שטח פנים מחוספס. - מיומנות הרופא אשר מבצע את תהליך ההשתלה.
- שיתוף פעולה מצד המתרפא והקפדה על מילוי ההנחיות ובעיקר לקיחת
התרופות הנדרשות.
מהם היתרונות בשימוש בשתלים דנטליים?
- אסתטיקה- שתלים דנטליים נותנים תחושה הדומה לשיניים הטבעיות. השתלים עוברים אינטגרציה לתוך מבנה העצם ועוזרים בשמירה מפני אבדן העצם והחניכיים אשר מתרחשת לרוב לאחר הרכבת גשרים או תותבות
- שימור שיניים "בריאות"- שתל אחד ובניית כתר מעליו מונע את הצורך בהשחזת השיניים הסמוכות הבריאות לצורך הרכבת גשר.
- איכות חיים- שתל מונע את הצורך בתותבות נשלפות הנשענות על החניכיים וגורמות לאי נוחות, כאבים, ספיגת עצם ומעניקות רק כ-40% בלבד מיעילות לעיסה רגילה. ביצוע השתלה מאפשר בנית כתר או גשר קבוע וע"י כך ניתן להגיע ליעילות ונוחות לעיסה הדומים למשנן הטבעי.
- סיכויי הצלחה- שיעור ההצלחה בקליטת שתלים דנטליים הוא גבוה ועומד על כ- 99% הצלחה. מרפאתנו עוסקת בתחום השתלים משנת 1997 ובעלת ניסיון רב בתחום עם ניסיון של אלפי שתלים.
- לשתלים דנטליים יש יתרון על פני שחזורים על שיניים קיימות היות ושתלים אינם רגישים לעששת דנטלית. דווח בעבר כי עששת משנית הנה הסיבה המרכזית לכשל שחזורים שיניים טבעיות.
השתלים מתאימים כמעט לכל אחד, ללא הגבלת גיל, אלא בהתאם למצב בריאותו של המטופל. אדם שמצב בריאותו יציב, גם אם יש לו מחלה כרונית המטופלת, יכול להנות משתלים. למעשנים, קיים נוהל הפסקת עישון לתקופה שלפני ואחרי השלב הכירורגי.
בהמשך יפורטו מקרים נפוצים לביצוע שתלים.
כל רופא שיניים מורשה לבצע שתלים דנטליים. יחד עם זאת מומלץ לבצעם אצל מומחה לכירורגיית פה ולסת. יש לזכור שהשתלים מחוברים באופן הדוק אל החניכיים ולעצם הלסת. כירורג פה ולסת הוא בעל הניסיון העשיר ביותר. הוא המומחה לטיפול באזור זה של הפה לכן הוא השותף המתאים ביותר לביצוע השתלים בפרט אצל מטופלים בעלי חוסר עצם במקרים מורכבים. יש לזכור שהתחזוקה הקפדנית חיונית לאחר ביצוע הטיפול לצורך שמירת אורך חיי השיקום.
השתלות - תהליך ההשתלה
- בדיקה והתייעצות אצל הכירורג לצורך קביעת תכנית טיפול מלאה וצילום פנורמי או CT בשיתוף הרופא המשקם.
- התקנת השתל- הרופא מחדיר את השתל לתוך עצם הלסת בהרדמה מקומית בלבד, בתנאים הדומים לטיפול כירורגי שגרתי.
זמן ההשתלה תלוי היקף תכנית הטיפול. בסיום שלב זה מתחיל תהליך קליטת השתל שאורכו כ-3-9 חודשים ובמהלכו תאי עצם מתפתחים סביב השתל ומחזקים אותו במקומו. - חשיפת השתל- פעולה כירורגית קלה אשר מטרתה להבליט את צוואר השתל מחוץ לחניכיים.
- שיקום על גבי השתל- מבוצע ע"י הרופא המשקם שמתקין מבנה וכתר על השתל. בסיום השיקום תבוצע ביקורת ע"י כירורג פה ולסת.
- תחזוקה– תחזוקה ומעקב קפדניים חיוניים לאחר ביצוע הטיפול. התחזוקה תתבצע ע"י שמירה על הגיינת פה קפדנית יומיומית ע"י המטופל בביתו וע"י ניקוי מקצועי במרפאה בתדירות שתקבע ע"י הרופא בדרך כלל אחת למספר חודשים . אחת לשנה תבוצע ביקורת תקופתית.
- שינוי הרגלים העלולים להזיק לשתלים כגון: עישון ע"י הפסקתו במידת האפשר, שחיקת שיניים בלילה (bruxism) ע"י הכנת סד לילה למטופל בסיום הטיפול השיקומי.
- שליטה ואיזון מחלות כלליות כמו סוכרת שבמידה ואינה מאוזנת עלולה לגרום להתפתחות מחלת חניכיים סביב השתלים כמו גם סביב שיניים טבעיות ועלולה לגרום לבסוף לאבדן שיניים ושתלים.
- חוסר שן בודדת- שתל אחד ובניית כתר מעליו מונע את הצורך בהשחזה ובטיפול שורש בשיניים הסמוכות. במקרים בהם חסרה שן טוחנת בודדת לעתים ניתן לבצע שתל אחד רחב בקוטר 5 מ"מ במקום שני שתלים בקוטר סטנדרטי. סיכויי ההצלחה בהליך כזה גבוהים מאוד.
- חוסר שיניים אחוריות- שתל מונע את הצורך בתותבות נשלפות הנשענות על החניכיים וגורמות לאי נוחות, כאבים וספיגת עצם ומעניקות רק כ-40% בלבד מיעילות לעיסה רגילה. ביצוע ההשתלה מאפשר בניית כתר או גשר קבוע וע"י כך ניתן להגיע ליעילות לעיסה בדיוק כמו שיניים טבעיות.
- חוסר שיניים כללי: עיגון וייצוב תותבות- תותבות מהוות תחליף ירוד לשיניים טבעיות. ניתן לעגן ולייצב תותבת ע"י 2-4 שתלים באמצעות חיבורים מיוחדים המעניקים נוחות וביטחון בדיבור ובאכילה.
- שיקום קבוע ע"י שתלים- מספר רב של שתלים יכולים לשמש בסיס לשיקום קבוע של הלסת ע"י כתרים. זאת בתנאי שקיימת כמות ואיכות עצם מספקת.
השתלות בשיטת 4 ALL ON
שיטת ההשתלות 4 ALL ON הומצאה ע"י דר' פאולו מלו (DR.Paulo Mallo) בשנות השמונים. השיטה מבוססת על עקרונות שהיו מקובלים בשתלים דנטליים כבר בשנות השישים ודר' מלו איחד וקבע פרוטוקול עבודה נוח וברור. תחילה יוצרים ע"פ צילום הרנטגן והסיטי (CT) מדריך כירורגי לקיבוע מדויק של 4-6 שתלים, כך נוצר טרפז תלת מימדי, עליו ניתן לבנות
גשר קבוע של 12 שיניים. דרוש תכנון קפדני מאד, ניסיון כירורגי רב וביצוע שיקום מדויק ביותר בכדי שיהיה ניתן לבצע את ההשתלות והשיקום ביום אחד.השיטה נועדה למרכיבי תותבות שלמות או למטופלים המיועדים לעבור עקירות של כל השיניים בלסת. במקרה בו כמות העצם קטנה או שאיכותה אינה מספקת, ניתן להשתמש בשיטה זו אך עם שישה שתלים במקום ארבעה, על מנת שהעומס יחולק בין מספר נקודות רב יותר.
יתרונות שיטת 4-6 ALL ON :
- העמסה מיידית- תוך פרק זמן קצר ניתנת האופציה למטופל מחוסר שיניים ללעוס.
- מתאים לאנשים עסוקים או הסובלים מחרדה דנטלית.
- לרוב לא נדרשות פרוצדורות כירורגיות מורכבות ולכן זמן הטיפול וההחלמה מתקצרים.
- לרוב אפשרית בד בבד עם עקירת השיניים ההרוסות, כלומר תחילה נעקרות השיניים ומייד מבוצעים ההשתלה והשיקום והחיים הרגילים חוזרים ביום אחד!
- TEETH IN A DAY – שיניים ביום אחד.
- זול משמעותית בהשוואה לשיקומים קבועים אחרים.
חסרונות שיטת 4-6 ALL ON :
- לא מתאימה לכל המטופלים- בעיות בריאותיות משמעותיות עלולות להעיב על הטיפול.
- במידה ואחד השתלים מגיע למצב שיש להוציאו יהיה צורך בביצוע שתל וגשר חדשים.
- לא מתאים לרוב רופאי השיניים- כיוון שדרוש תכנון קפדני מאד, מיומנות כירורגית גדולה במיוחד וניסיון שיקומי רב.
- דרושה כמות ואיכות מספקת של עצם התחלתית.
שתלים – שאלות נפוצות
מדוע חשוב ליצור קשר עם כירורג פה ולסת לצורך השתלה לפני עקירת השן הבעייתית?
התייעצות עם הכירורג לפני העקירה יכולה לחסוך לעתים פרוצדורה כירורגית נוספת שכן במקרים רבים ניתן לבצע עקירה והשתלה מידית תוך בניית העצם.
מהם אחוזי הצלחת קליטת השתלים?
אחוזי הצלחת קליטת השתלים הנם גבוהים ביותר ועומדים על 96%-99%.
כמה זמן עובר מרגע ההשתלה ועד שמונח על השתל כתר קבוע?
תקופת הקליטה של שתלים משתנה בהתאם למיקום השתל.
בלסת תחתונה תקופת הקליטה הנה כ-3 חודשים, בלסת עליונה כ- 6-9 חודשים.
אני מעשן. האם עובדה זו תפגע בסיכויי קליטת השתל?
עישון הנו אחד הגורמים הידועים לירידה באחוזי ההצלחה של קליטת השתלים לכן בסמוך למועד ההשתלה מומלץ להפסיק לעשן. הבעיה היותר גדולה היא השפעת העישון על הישרדות השתלים בפה לאורך שנים.
האם מעבר לכישלון אפשרי קיימים סיכונים נוספים בטיפול באמצעות שתלים?
מאחר ומדובר בהליך כירורגי, הדבר טומן בחובו סיכון. עצם הפרוצדורה, הסמיכות למבנים אנטומיים שונים: כלי דם ועצבים באתר המטופל כל אלה יכולים להוות מקור לסכנה, עם זאת, תכנון דקדקני, שימוש בהדמיה דו או תלת ממדית (CT) של האזור המנותח, הכשרה מתאימה וניסיון הרופא המטפל- יש בהם להוריד את הסיכון לרמה מינימלית וסבירה.
האם ניתן להתקין שתל ביום העקירה?
כן, במקרים רבים, כאשר מתקיימים התנאים הנאותים ניתן בו זמנית ומידית לאחר עקירת שן להתקין שתל דנטלי. לעתים יהיה צורך באוגמנטציה (תוספת של שתל עצם מלאכותית ושימוש בממברנה) כדי לשחזר את נגע העצם הנוצר מעקירת השן. פעולה זו אינה מסוכנת ומבטיחה הצלחה רבה. היא מאפשרת לחסוך בזמן על ידי קיצור תהליך הריפוי (ריפוי עקירה וקליטת השתל באותה תקופה) וכמובן הימנעות משתי התערבויות. הרופא יחליט אם האזור מתאים לטיפול זה!
האם השתל הדנטלי הנו לכל החיים?
שתל דנטלי מותקן בפה, סביבה בה חיה ומתפתחת כמות אדירה של חיידקים. שתל, כמו שן טבעית, חייב להתגונן מפני חדירה ומתקפה יום יומית של חיידקים אלה. אם תחזוקת הפה הביתית (על פי הנחיות המרפאה), והתחזוקה המקצועית (על ידי הרופא או השיננית אחת לשלושה לחודשים) נעשים כראוי, שתל דנטלי עשוי לשמש אותך שנים רבות. יש לזכור כי אפילו שן טבעית אינה מובטחת לכל החיים ויש לזכור כי שתל הוא תחליף מלאכותי הדורש הקפדה ותחזוקה מיוחדת.
האם ניתן להתקין כתר ביום ההשתלה (העמסה מידית)?
כן, במצבים מסוימים ובתיאום עם רופא השיניים המטפל. ההחלטה תלויה בתנאים אנטומיים מתאימים כגון כמות ואיכות עצם הלסת, גודל ומספר השתלים שיותקנו, מצב בריאותי, סוג המנשך ועוד. אם אמנם המצב מאפשר זאת, המתרפא שנכנס למרפאה מחוסר שיניים עוזב אותה עם שיניים (שיקום זמני).
האם ניתן לבצע שתל במיקום שכבר היה קיים שתל בעבר?
ניתן להתקין שתל במיקום בו בוצע בעבר שתל, אך הדבר תלוי בנזק שנגרם לרקמות התומכות. לעתים יהיה צורך בפעולה נוספת של עיבוי הרקמות הרכות והקשות (אוגמנטציה).
האם השתל דורש תחזוקה מיוחדת?
כן, כפי שוודאי ידוע לך, שתל הנו תחליף מלאכותי לשן הטבעית, ודורש הקפדה מיוחדת על הגינית הפה. הקשר הקיים בין חניכיים לבין שתל דנטלי רגיש יותר מאשר הקשר בין חניכיים לשן הטבעית ולכן התחזוקה חייבת להיות מושלמת על מנת להגן מפני חדירת חיידקים. לאחר התקנת השתל, חובה יהיה להגיע לתחזוקה אחת ל-4-6 חודשים בהתאם למצבו הקליני של המטופל על מנת להשלים את פעולת הניקיון.
מהו תהליך ההשתלה ללא ניתוח?
לאחרונה מתפרסמות באמצעי התקשורת השונים מודעות והודעות על "שתלים ללא ניתוח". "שתלים ללא ניתוח" הנו תרגום משובש לצורך קידום מכירות של Flapless surgery. הפירוש המילולי של 'השתלה' לפי מילון אבן שושן הוא: לטעת או לשרש ולקבע, כמו כן כמובן קיים העניין הניתוחי (מעבר דרך הרקמה הרכה והקשה). בסיס הרעיון הוא התקנת השתל בטכניקה עיוורת בהגדרתה, וכמשתמע ממנה זו טכניקה מורכבת הדורשת תנאים אנטומיים מושלמים (גובה, ועובי וכן איכות העצם) שיאפשרו שולי בטחון רחבים למניעת נזקים וסיכונים, כמו גם ניסיון ומיומנות רבה של הרופא המטפל. מרבית המקרים היום יומיים אינם מתאימים ולא מאפשרים התקנת שתלים בטכניקה עיוורת.